LIVE TEXT | Război în Ucraina. Din 4 iunie forțele ucrainene au eliberat 8 așezări și peste 113 kilometri pătrați de teritoriu. Șoigu afirmă că Rusia poate forma un regiment la fiecare 24 de ore

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Din 4 iunie forțele ucrainene au eliberat 8 așezări și peste 113 kilometri pătrați de teritoriu. Șoigu afirmă că Rusia poate forma un regiment la fiecare 24 de ore

Ministrul rus al Apărării, Șoigu, a susținut că Rusia a recrutat 114.000 de militari pentru servicii contractuale și 52.000 de voluntari – menționând că 1.336 de oameni semnează contracte cu Ministerul Rusiei în fiecare zi.

Militari ruși. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.55 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în cel puțin trei sectoare ale frontului și ar fi înregistrat câștiguri pe 22 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive în zona Kreminna din regiunea Lugansk, în vestul regiunii Zaporijia și la granița administrativă dintre regiunile Zaporijia și Donețk. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că forțele ucrainene din zona Kreminnei au obținut succese parțiale și s-au consolidat în noi poziții. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavrisk ucrainean, căpitanul Valeri Șerșen, a raportat că forțele ucrainene au avansat cu până la un kilometru în vestul regiunii Zaporijia și la granița administrativă dintre regiunile Zaporijia și Donețk. Șerșen a adăugat că aceste progrese ucrainene au fost măsuri tactice menite să îmbunătățească pozițiile ucrainene de-a lungul frontului. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au efectuat și operațiuni ofensive fără succes de-a lungul frontului Avdiivka–Donețk. Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat pe 21 iunie că forțele ucrainene au eliberat opt așezări și peste 113 kilometri pătrați de teritoriu de când au început operațiunile de contraofensivă pe 4 iunie.

UPDATE 06.32 Înalți oficiali ai Kremlinului continuă să abordeze în mod public contraofensiva ucraineană într-o manieră coerentă și recunosc că forțele ucrainene vor desfășura operațiuni ulterioare, continuând în același timp să umfle succesele Rusiei. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a susținut, la o ședință a Consiliului de Securitate al Rusiei din 22 iunie, că forțele ucrainene se regrupează pentru a se pregăti pentru operațiuni ofensive ulterioare într-o singură direcție nespecificată, după ce „au suferit pierderi semnificative”. Șoigu a susținut că atât rușii, cât și ucrainenii se pregătesc pentru alte operațiuni ofensive. Secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev a susținut că forțele ruse au distrus o cantitate exagerată de echipament militar ucrainean, inclusiv echipamente furnizate de Occident. Finanțatorul Grupului Wagner Evgheni Prigojin a susținut că raportarea sa despre câștigurile ucrainene diferă de rapoartele oficiale, deoarece Șoigu și șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gerasimov, mint și exagerează.

UPDATE 06.18 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că Ministerul rus al Apărării (MOD) va forma o „armată de rezervă” până la sfârșitul lunii iunie, va forma un nou corp de armată și va consolida formațiunile cheie din Districtul Militar de Vest (ADM) ca parte a restructurării forțelor armate. Șoigu i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că Rusia formează rezerve pentru un corp de armată fără nume și o „armata de rezervă” nespecificată și adaugă cinci regimente la Armata 1 de tancuri de gardă și la Armata a 20-a de arme întrunite de gardă - ambele parte din ADM. Şoigu a remarcat că cele cinci regimente sunt deja dotate în proporţie de 60 la sută şi echipate, începând cu 22 iunie. Anunţul lui Şoigu confirmă probabil rapoartele anterioare ale ISW că, acum, comandamentul militar rus formează Armata a 25-a Arme Întrunite cu recruţi din Orientul Îndepărtat rus şi înfiinţează Corpul 40 de Armată ca parte a Districtului Militar de Sud (SMD). Armata a 20-a de arme întrunite va fi trimisă pe granița de nord-est a Ucrainei, iar Armata 1 de tancuri de gardă a fost (înainte de februarie 2022) armata de cea mai înaltă calitate a Rusiei, făcând din aceste formațiuni primii destinatari logici ai noilor regimente.

UPDATE 05.58 Ministerul rus al Apărării probabil încearcă să atenueze această provocare de generare de forțe, cel puțin parțial, cu formațiuni de voluntari. Șoigu a susținut că Rusia a recrutat 114.000 de militari pentru servicii contractuale și 52.000 de voluntari – menționând că 1.336 de oameni semnează contracte cu Ministerul Rusiei în fiecare zi și că Rusia poate forma un regiment la fiecare 24 de ore. Această afirmație nu trebuie luată la propriu, deoarece regimentele rusești conțin de obicei puțin peste 2.000 de militari. Șoigu a adăugat că Rusia nu angajează voluntari pentru că „nu este nevoie urgentă” de a desfășura aceste forțe pe câmpul de luptă. ISW a observat anterior rezidenți ai Orientului Îndepărtat al Rusiei primind mesaje care invitau bărbați să se alăture Armatei a 25-a Arme Întrunite, indicând faptul că Ministerul Apărării Rusiei încearcă să recruteze direct voluntari pentru a-și angaja formațiunile. Șoigu a ordonat, de asemenea, formațiunilor de voluntari ruși pe 10 iunie să semneze contracte militare cu Ministerul Rusiei până la 1 iulie, care, de asemenea, va furniza oficial forțe suplimentare Ministerului Rusiei pentru reformele sale militare la scară largă. Încercarea anterioară a Rusiei de a forma un corp al 3-lea de armată bazat pe voluntari în vara anului 2022 nu a stabilit însă o forță eficientă în luptă.

UPDATE 05.40 Este puțin probabil ca Ministerul Rusiei să oficializeze pe deplin formațiunile de voluntari ruși până la termenul-limită declarat de 1 iulie. Ministerul Rusiei a susținut pe 22 iunie că patru formațiuni suplimentare de voluntari au semnat contracte cu Ministerul și că peste 20 de formațiuni de voluntari au făcut acest lucru de când Ministerul a început efortul pentru ca toți voluntarii să semneze contracte. Ministerul Apărării a susținut anterior, pe 10 iunie, că peste 40 de formațiuni de voluntari sunt active în prezent. În mod nominal, Ministerul Afacerilor vrea ca toate formațiunile de voluntari să semneze contracte înainte de 1 iulie, dar amploarea legăturilor reale de comandă este neclară. ISW a evaluat anterior că eforturile de oficializare ale Ministerului Apărării intenționează să centralizeze controlul asupra personalului și formațiunilor neregulate din Rusia pentru a răspunde la contraofensiva Ucrainei, precum și să restricționeze influența figurilor din afara Ministerului Apărării. Nu este clar de ce o parte semnificativă a formațiunilor de voluntari încă nu au semnat contracte cu Ministerul Apărării, deși critica lui Prigojin că subordonarea Ministerului Apărării ar putea avea un impact negativ asupra comenzii și controlului în cadrul formațiunilor neregulate poate reflecta preocupările larg răspândite în rândul acestor forțe ruse neregulate. Semnarea contractelor este prima fază a formalizării formațiunilor de voluntari și nu este clar dacă Ministerul Apărării va fi capabil să stabilească rapid sau deloc un control practic și eficient odată ce aceste formațiuni vor fi de drept subordonate Ministerului Apărării, iar scara de implementare va varia între unități.

UPDATE 05.22 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că serviciile de informații ucrainene indică faptul că forțele ruse se pregătesc să efectueze un posibil atac de sabotaj la Centrala Nucleară Zaporijjia (ZNPP). Un incident radiologic creat de Rusia la ZNPP rămâne puțin probabil, dar nu imposibil. Zelensky a declarat că atacul planificat va elibera radiații din ZNPP și a anunțat că oficialii ucraineni vor împărtăși informațiile despre atacul planificat cu partenerii și organizațiile internaționale, în zilele următoare. Şeful Direcţiei Generale de Informaţii Militare (GUR) din Ucraina, Kyrylo Budanov, a raportat pe 20 iunie că forţele ruse au minat zone suplimentare la ZNPP, inclusiv iazul de răcire al instalaţiei. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat pe 21 iunie că reprezentanții săi nu au observat nicio mină la iazul de răcire, deși a recunoscut că forțele ruse au minat zone în și în jurul ZNPP. Forțele ruse nu ar putea controla consecințele unui incident radiologic intenționat la ZNPP, care ar putea afecta forțele lor mai mult decât forțele ucrainene din lacul de acumulare Kakhovka, date fiind condițiile din momentul incidentului. Un incident radiologic intenționat ar putea lăsa, de asemenea, multe zone din sudul Ucrainei ocupate nelocuibile și neguvernabile, degradând și mai mult capacitatea Rusiei de a-și cimenta ocupația din sudul Ucrainei, iar distrugerea centralei ar fi un act drastic. Forțele ruse ar putea semnala că se pregătesc să saboteze ZNPP pentru a descuraja forțele ucrainene de a efectua operațiuni contraofensive în zonă. Kremlinul a folosit în mod obișnuit amenințări de escaladare nucleară și a avertizat cu privire la amenințările (în mare parte impuse de Rusia) la adresa siguranței ZNPP, în încercarea de a face presiuni asupra Ucrainei pentru a-și restrânge acțiunile militare și pentru a preveni asistența de securitate suplimentară către Ucraina.

UPDATE 05.13 Forțele ucrainene ar putea intensifica eforturile de a lovi liniile de comunicație terestre rusești (GLOC) în sudul Ucrainei. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov a raportat despre exploziile din Melitopol și Yakymivka din regiunea Zaporijia și Chongar din Crimeea pe 22 iunie. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat o lovitură Storm Shadow pe podul Chongar, de-a lungul autostrăzii E105 care leagă regiunea Herson ocupată de ruși și Crimeea. Unele surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lovit și un pod peste Lacul Syvash. Forțele ucrainene ar putea să-și intensifice eforturile de a lovi zonele din spate și zonele vulnerabile de-a lungul GLOC-urilor pentru a perturba rutele de aprovizionare rusești. Indignarea larg răspândită a bloggerului rus și îngrijorarea cu privire la grevă ar putea indica faptul că forțele ruse ar putea fi din ce în ce mai preocupate de capacitatea lor de a asigura GLOC-uri în sudul Ucrainei.

UPDATE 05.01 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că partenerii occidentali au așteptări diferite față de contraofensiva Ucrainei și a declarat că forțele ucrainene vor efectua operațiuni așa cum consideră Ucraina de cuviință, independent de presiunea din partea unei alte țări. CNN a transmis pe 22 iunie că înalți oficiali americani și alți oficiali occidentali au declarat că, până acum, contraofensiva ucraineană nu a fost la înălțimea așteptărilor, dar oficialii au recunoscut că aceasta este încă în fazele incipiente și că statele occidentale rămân cu speranța că forțele ucrainene vor obține câștiguri semnificative. ISW continuă să evalueze că ritmul lent al operațiunilor actuale de contraofensivă ucraineană nu este emblematic pentru potențialul ofensiv general al forțelor ucrainene și că forțele ucrainene stabilesc probabil condițiile pentru un viitor efort contraofensiv principal, care va dura în timp.

UPDATE 04.52 Forțele ruse și ucrainene au continuat atacurile la sol asupra liniei Kupyansk-Svatove pe 22 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins două grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene care operau în apropiere de Synkivka și Novoselivske (la 16 km nord-vest de Svatove). Un blogger rus a susținut că forțele ruse continuă să atace în direcția Kupyansk și curăță zonele de pădure în timp ce avansează spre Holubivka (5 km nord de Kupyansk) și Synkivka.

UPDATE 04.39 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă lângă Kreminna pe 22 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive în direcția Bilohorivka-Dibrova (la 10 km sud de Kreminna), au obținut un succes parțial și au consolidat noi linii. Oficialii militari ucraineni au raportat lupte grele la nord-vest de Dibrova (7 km sud-vest de Kreminna), în apropierea pădurii Serebrianske (11 km sud de Kreminna) și la nord de Hryhorivka (10 km sud de Kreminna). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că Grupul de forțe „Centru” al Rusiei a respins cinci atacuri ucrainene în apropiere de Kuzmyne (3 km sud-vest de Kreminna) și în zona pădurii Serebrianske. Ministerul Rusiei a susținut, de asemenea, că forțele ruse au oprit trei grupuri ucrainene de sabotaj și recunoaștere lângă Yampolivka (17 km vest de Kreminna), Dibrova și în pădurea Serebrianske. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene continuă să lanseze operațiuni contraofensive, în ciuda atacurilor nereușite din ultimele trei zile. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au încercat și nu au reușit să avanseze de la Bilohorivka (12 km sud de Kreminna) la Shypylivka (9 km sud de Kreminna). Bloggerul a mai susținut că forțele ruse au împins forțele ucrainene înapoi în zona pădurii Serebrianske la sud-est de Kuzmyne și a susținut că luptele aprige continuă lângă Yampolivka.

UPDATE 04.24 Forțele ruse au continuat să contraatace pozițiile ucrainene de lângă Kreminna, pe fondul contraofensivelor ucrainene în curs. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Dibrova, Bilohorivka și Serebrianka. Bloggeri ruși au susținut că elementele Diviziei a 76-a de asalt aerian de Gardă a Rusiei (VDV) au capturat o poziție ucraineană în direcția Kreminna. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele rusești VDV au avansat mai adânc în zona pădurii Serebrianske după două zile de lupte. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au făcut „un anumit progres” lângă Spirne. O sursă ucraineană a distribuit imagini care arată că forțele ucrainene au respins atacurile rusești Storm-Z, Regimentul 80 de tancuri de gardă și forțele Akhmat din pădurea Serebrianske.

UPDATE 04.16 O sursă rusă a susținut că forțele ruse nu pot relua operațiunile ofensive pe scară largă la sud de Kreminna din cauza lipsei de rezerve pe prima linie de la Lugansk. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că unitățile ruse se luptă să-și construiască succesele din cauza lipsei „grupurilor de consolidare”, care obligă grupurile de asalt ruse să-și apere pozițiile până când forțele de rezervă sosesc în loc să-și continue avansurile. Bloggerul a susținut că forțele ruse urmăresc să creeze o zonă tampon în jurul Kreminnei, să ajungă pe malul nordic al râului Siverskyi Doneț și să pună mâna pe Bilohorivka pe malul opus – teritoriu pe care forțele ruse au încercat să-l cucerească fără succes în primăvara-începutul verii anului 2022 și au suferit pierderi devastatoare. Bloggerul a recunoscut că forțele ruse au încercat și nu reușesc să ajungă la Bilohorivka de câteva luni. Bloggerul a susținut că, dacă forțele rusești VDV pătrund din nord, în timp ce un alt grup de forțe ruse avansează simultan de la Lysychansk (21 km sud-est de Kreminna), atunci forțele ruse vor relua probabil ostilitățile cu drepturi depline în zonă și vor reduce intensitatea ostilităților în direcția Soledar (la nord-est de Bakhmut). Forțele ruse nu au reușit anterior să traverseze râul Siverskyi Doneț la nord de Bilohorivka în mai 2022 și este foarte puțin probabil să traverseze cu succes râul în aceeași zonă în timpul contraofensivelor ucrainene în curs.

UPDATE 04.05 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate lângă Bakhmut pe 22 iunie. Imaginile geolocalizate publicate pe 21 iunie arată că forțele ucrainene au făcut recent progrese limitate în apropiere de Ozaryanivka (14 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Ivanivske (6 km vest de Bakhmut), Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut) și Bila Hora (12 km sud-vest de Bakhmut). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat că intensitatea luptei a scăzut în zona Bakhmut din cauza rotațiilor recente ale forțelor ruse.Cherevaty a declarat că forțele aeriene ruse (VDV) și elementele de infanterie motorizată operează cu prudență după ce au văzut pierderile suferite de Grupul Wagner în timpul bătăliei de la Bakhmut.

image

UPDATE 03.57 Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a publicat imagini în care forțele ucrainene efectuează o lovitură HIMARS în direcția Bakhmut. Imaginile geolocalizate publicate pe 22 iunie indică faptul că forțele ucrainene au lovit forțele ruse la sud de Kodema (13 km sud-est de Bakhmut).

UPDATE 03.45 Forțele ruse și ucrainene au efectuat atacuri la sol limitate de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 22 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Avdiivka, Sieverne (6 km vest de Avdiivka), Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka), Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka), Pobieda (4 km sud-vest de Marinka) și Novomykhailivka (36 km sud-vest de Avdiivka). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavrisk ucrainean, căpitanul Valeri Șerșen, a raportat că atacurile rusești sunt cele mai intense în apropiere de Avdiivka și Marinka. Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a susținut că elemente ale Diviziei a 20-a de infanterie motorizată de gardă (Armata a 8-a Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud) au avansat în apropiere de Novomykhailivka, sporind capacitatea unităților cecene „Akhmat” Spetsnaz de a manevra în zonă. Imaginile postate pe 22 iunie arată elemente ale Brigăzii 1 Slavă (Corpul 1 al Armatei Republicii Populare Donețk) care operează lângă Sieverne. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Sieverne și Pervomaiske.

image

UPDATE 03.20 Forțele ruse au efectuat un atac la sol limitat în vestul regiunii Donețk pe 22 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un atac la sol rusesc în apropiere de Vuhledar (30 km sud-vest de orașul Donețk).

UPDATE 03.11 Forțele ucrainene și ruse au continuat operațiunile ofensive la granița administrativă dintre regiunile Donețk și Zaporijia pe 22 iunie. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Tavrisk, căpitanul Valeri Șerșen, a indicat că forțele ucrainene au avansat cu până la un kilometru în zona de frontieră Donețk-Zaporijia și în vestul regiunii Donețk. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au avut succese parțiale pe linia Rivnopil-Staromayorske (până la 8 km sud de Velyka Novosilka). Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ruse au încercat să recucerească teritoriul pierdut în apropiere de Makarivka (5 km sud de Velyka Novosilka). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins două atacuri la sol ucrainene în apropiere de Novodonetske (11 km sud-est de Velyka Novosilka) și Makarivka.

UPDATE 02.48 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în vestul regiunii Zaporijia pe 22 iunie. Ministerul apărării rus și alte surse ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile la sol ucrainene asupra liniei Novodanylivka-Robotyne (până la 12 km sud de Orikhiv). Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au atacat lângă Pyatykhatky (23 km sud-vest de Orikhiv) și că, aum, controlul asupra așezării s-a schimbat de mai multe ori. O sursă rusă a susținut că forțele ruse controlează jumătate din Pyatykhatky, iar alte surse ruse au susținut că forțele ucrainene au avansat lângă jerebyanky imediat la sud-vest de Pyatykhatky. O altă sursă rusă a susținut că forțele ruse au împins forțele ucrainene spre poziții la nord de jerebyanky și că forțele ruse au stabilit poziții în zonele apropiate. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în direcția lui Pyatykhatky. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au atacat la sud-est de Orikhiv, lângă Verbove (19 km sud-est), iar un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au făcut progrese marginale în apropiere de Novofedorivka (18 km sud-est). O sursă rusă a susținut că forțele ruse au respins un grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere lângă Dorojnyanka (6 km sud de Hulyaipole).

image

UPDATE 02.33 Un blogger rus a susținut pe 22 iunie că forțele ucrainene au încercat un raid limitat împotriva insulelor din delta fluviului Nipro, la sud-vest de orașul Herson. Sursa a susținut că forțele ruse au respins un grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere lângă Hola Prystan (9 km sud de orașul Herson). Alți bloggeri ruși au susținut pe 21 iunie că forțele ucrainene nu au încercat să aterizeze lângă Hola Prystan. Bloggeri au mai susținut că Brigada 80 Separată de Infanterie Motorizată Rusă (Corpul 14 Armată, Flota de Nord) ocupă poziții lângă Hola Prystan.

image

UPDATE 02.17 Se pare că Marina Rusă încearcă să camufleze unele dintre rachetele sale care transportă nave de război împotriva posibilelor lovituri ucrainene. Naval News a raportat pe 22 iunie că forțele ruse au aplicat un nou camuflaj fregatei din clasa Amiral Essen, Admiral Grigorovici, care este capabilă să transporte până la opt rachete de croazieră Kaliber, pentru a ascunde nava de operatorii de drone ucraineni. Cu toate acestea, nu este clar cât de reușit este acest camuflaj la ascunderea navei de atacurile ucrainene.

UPDATE 02.06 Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse transferă unități GRU Spetsnaz în regiunile Kursk și Briansk pentru a lupta împotriva partizanilor ruși. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 22 iunie că forțele ruse au transferat 50 de militari GRU în Tyotkino, regiunea Kursk și Suzemivka, regiunea Briansk. Centrul de Rezistență a raportat, de asemenea, că Forțele de Operații Speciale Ruse (SSO) și GRU concurează pentru responsabilitate în regiunile de graniță. Elemente ale Batalionului Forțelor Speciale cecene „Zapad Akhmat” au sosit recent la punctele de trecere a frontierei Nekhoteevka și Kozinka din regiunea Belgorod pentru a se apăra împotriva raidurilor limitate la frontieră ale grupurilor pro-ucrainene rusești. Aceste elemente cecene ocupă poziții defensive în zona din spate. Formațiunile ruse obișnuite din zonă consideră aceste desfășurări cecene ca măsuri de relații publice pentru șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov. Formațiunile forțelor speciale ruse ar putea concura pentru implicarea în operațiunile de protecție a frontierei într-un efort de a evita desfășurarea pe linii frontale mai uzate din Ucraina și de a-și păstra forțele.

UPDATE 01.44 Viceministrul rus al Apărării, colonelul general Aleksandr Fomin, a declarat că patru formațiuni de voluntari ruși au semnat contracte cu Ministerul Apărării pe 22 iunie, și anume Batalionul „Republica Cecenă”, Detașamentul „Alexander Nevski”, Brigada „Kutuzov” și Divizia „Suvorov”. Conform noilor contracte, aceste formațiuni de voluntari vor funcționa sub comanda unificată a Forțelor de Operații Speciale (SSO) ruse.

UPDATE 01.28 Se pare că Grupul Wagner recrutează foști membri ai forțelor de ordine ruse pentru a forma unități de poliție militară Wagner în teritoriile ucrainene ocupate. Publicația rusă de opoziție Verstka a raportat că un recrutor Wagner a susținut că unitățile de poliție militară Wagner vor avea autoritatea de a reține voluntari ruși și membri ai formațiunii regulate.

UPDATE 01.15 Corporația spațială de stat rusă Roscosmos continuă eforturile de a recruta personal pentru batalionul de voluntari „Uran”. Financial Times a scris pe 20 iunie că Roscosmos și alte filiale de stat din sectorul aerospațial își recrutează angajații pentru a se alătura batalionului „Uran”. Financial Times a remarcat că lipsa de recunoaștere publică a efortului de către Roscosmos este probabil menită să prevină orice alte sancțiuni occidentale împotriva companiei. ISW a evaluat anterior posibila recrutare a specialiștilor foarte educați și probabil limitati în domeniul aerospațial rus sugerează că oficialii ruși ar putea acorda prioritate cerințelor imediate de generare a forței de luptă față de nevoile de capital uman pe termen lung.

UPDATE 01.03 Surse ruse au susținut că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a arestat un grup de sabotori în Melitopolul ocupat care ar fi plănuit asasinarea oficialilor nenumiți din Oblastul Zaporijia și sabotarea căilor ferate.

UPDATE 00.37 Subiecții federali ruși continuă să-și asume patronajul asupra districtelor selectate din Ucraina ocupată. Șeful aparatului de ocupație al regiunii Zaporijia, Evgheni Balițki, s-a întâlnit cu guvernatorul regiunii Penza, Oleg Melnichenko, pe 22 iunie, pentru a discuta despre refacerea infrastructurii din raioanele Polohy și Tokmak din regiunea Zaporijia ocupată sub patronajul administrației Oblastului Penza.

UPDATE 00.25 Un post independent din Belarus a transmis pe 22 iunie că probabil un elicopter rusesc Mi-24 s-a prăbușit în raionul Baranovichi, regiunea Brest. Ministerul Apărării din Belarus a susținut că un elicopter Mi-24 de proprietate nespecificată a făcut o „aterizare forță” în raionul Baranovichi, totuși.

UPDATE 00.12 Imaginile din satelit obținute pe 19 iunie indică faptul că lucrări de construcție necunoscute sunt în desfășurare în partea de nord-est a bazei de muniții de artilerie 1405 de lângă Osipovichy, Belarus, din martie-aprilie 2023.

ȘTIRE INIȚIALĂ O instituție independentă rusă a susținut că oamenii de afaceri ruși afiliați liderului cecen Ramzan Kadyrov și comandantul adjunct al teatrului de război rus în Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin profită din jefuirea rămășițelor fabricilor Mariupol. Priza a susținut că oamenii de afaceri ruși au exportat tablă de oțel, cărbune, materii prime și alte proprietăți ucrainene în valoare de cel puțin 1,5 milioane de dolari din depozitele din Mariupol.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...